На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен – все пак това

...
На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен – все пак това
Коментари Харесай

Лъжичка сода и лъжичка бакпулвер – тайната на перфектната содена питка за Бъдни вечер:

На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен – въпреки всичко това е последният ден на коледните пости . Всяко семейство си има традиционна рецепта за постна погача – някои я месят с квас, други прибавят по някой и различен скотски артикул (кисело мляко, яйца, масло), ала постната содена питка си остава обичана на всеки български дом.

Ако се чудите дали самун, омесен със сода и без добавка на мляко или яйца ще е апетитен, то отговорът несъмнено е „ да “.

Рецептата, която ви представяме през днешния ден, е за вкусна традиционна содена питка – мека, ароматна, красива.
 содена питка за Бъдни вечер

Традиционна содена питка за Бъдни вечер

Продукти:

около   2 чаши брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода за самун
1 с.л. бакпулвер (около 1 цяло пакетче)

300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
3 с.л. олио или качествен  зехтин

По предпочитание:

мед за намазване на питката

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. След това вземете по-голяма купа и пресейте вътре сухите съставки. Разбъркайте ги доста добре. В обособен съд смесете всички течни съставни елементи на рецептата и последователно ги добавяйте към сухите, като бъркате усърдно (може и с миксер със съответните плъгини за тесто). Когато сместа стартира да става гъста, продължете на ръка, до момента в който се образува хубава топка тесто. Ако е належащо, може при месенето да добавите още малко брашно. Сега е моментът да пъхнете вътре паричката за шанс.

Пригответе подобаваща кръгла тавичка (около 28 см в диаметър). Сигурно знаете, че содената питка не бухва по този начин, както тази с квас, по тази причина за по-висок самун може да употребявате по-малка тавичка (и надлежно да увеличите времето за печене). Намазнете добре тавата и разпределете в нея тестото на еднакъв пласт, като заделите топче тесто за декорация. Набодете усърдно тестото в тавата с вилица.

 коледна питка

От заделеното тесто оформете красиви орнаменти върху питката – по традиция това са слънце, житен клас, грозд, геометрични форми, пиленца и прочие Готовата питка намажете с олио или зехтин и пъхнете да се пече в загрятата фурна на междинна скара. На дъното на фурната сложете съд, цялостен с вода, с цел да се образува хубава коричка върху хляба при печенето. Печете към 40-45 минути, според от дебелината на хляба и от фурната, като ревизирате готовността с дървена клечица.

Готовата питка извадете от фурната, поръсете с шепа студена вода и покрийте с памучна забрадка, с цел да се задуши хубаво (поне за 10-тина минути). Това се прави, с цел да омекне коричката. Поднесете красивата погача с купичка мед, с цел да може всеки да си натопи в него късче от питката.

 постна питка със сода

Приятен вкус и светли празници!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР